Puyo Puyo Tetris

In 1984 creëerde de Rus Aleksej Pazjitnov een puzzelgame waarin je met blokken van verschillende vormen een rechte lijn moest maken. Elk van deze blokken bestond uit vier kleine vierkanten, wat in de meetkunde een tetrimino heet. Pazjitnov zelf was een fervent tennisspeler, wat heeft geleid tot de naam van dit populaire format. Ik heb het over Tetris, een fenomeen sinds het begin van de jaren negentig. In 2014 combineerde SEGA dit concept met Puyo Puyo, eveneens een puzzelspel waarbij je gekleurde Puyo’s in een rij van vier moet zetten om ze weg te werken. De fusie van deze twee bekroonde concepten resulteerde in Puyo Puyo Tetris, vanaf 27 april voor het eerst beschikbaar op een Europese Nintendo-console.

Puyo Puyo Tetris fuseert al het goede van Puyo Puyo en Tetris. Deze kleurrijke combinatie zou een droom moeten zijn voor fans van puzzelgames. In eerste instantie dacht ik dat het onmogelijk zou zijn om een breed scala aan modi aan te bieden op basis van twee puzzelconcepten die in zekere zin heel wat overeenkomsten vertonen. Ook had ik initieel mijn twijfels bij het verhaal dat je in de Story-modus voorgeschoteld krijgt.

De fusie van twee werelden

Het verhaal van Puyo Puyo Tetris vertelt hoe de combinatie tussen blokken en gekleurde blobs tot stand gekomen is. Wanneer een groep Puyo-jagers strandt op het ruimteschip van een ploeg Tetris-experts, leidt dat tot een duel tussen hoekige voorwerpen en gekleurde balletjes. Beide partijen ontdekken de charmes van het onbekende en begraven al gauw de strijdbijl om samen op avontuur te gaan.

Voor het verhaal maakt de game gebruik van een typische animestijl, compleet met bijbehorende emoties, gelaatstrekken en typerende karakters van personages. Het geheel zorgt voor een verrassend resultaat, echter zal dit niet iedereen kunnen bekoren aangezien het verhaal nogal traag vooruit gaat.

Opmerkelijk genoeg heeft het spel voor alle dialoog Engelse spraak opgenomen. Vaak zie je juist dat enkel belangrijke dialogen een voice-over hebben. De verfrissende, kleurrijke en haarscherpe graphics maken de presentatie op kundige wijze af.

Multiplayer hemel

Puyo Puyo Tetris moet het vooral van de multiplayer hebben om interessant te blijven. Je kunt de keuze maken om in je eentje tegen één tot drie CPU’s te spelen, lokaal met maximaal drie spelers om de eer te strijden en wanneer je echt zeker van je zaak bent wacht de online multiplayer op je.

Solo spelen tegen de computer helpt je om vaardigheden en tactieken te trainen voor je het opneemt tegen de grote boze onlinewereld. De CPU’s spelen op behoorlijk niveau en dagen je al flink uit. De zes verschillende modi – te weten Versus, Fusion, Swap, Party, Big bang en Challenge – brengen veel vernieuwing met zich mee, wat de levensduur van Puyo Puyo Tetris enorm vergroot. In elk van de modi komen zowel de Tetriminos als de Puyo’s goed uit de verf. Je kunt bij de meeste modi de keuze maken of je met Puyo’s wil spelen of liever met de voor ons Europeanen bekendere blokken. Sommige modi dwingen je om met beide werelden te spelen, soms zelfs tegelijk.

Online hel

Dan besluit je als Europeaan om het web op te gaan op zoek naar een tegenstander. Ten tijde van het schrijven van deze review is Puyo Puyo Tetris nog niet in Europa verschenen voor de Nintendo Switch. Dit resulteert in matchmaking waar je veel kans maakt om het tegen een Aziaat op te nemen. Mijn hemel, wat heb ik op mijn donder gekregen van menig Japanner. Sommigen moesten hun meerdere in mij kennen, het overgrote deel heeft me echter bij het grof vuil gezet. Wie uitdaging zoekt in een puzzelgame zal dat zeker vinden in Puyo Puyo Tetris.

Ook kun je een lobby aanmaken om met vrienden samen te spelen. Je geeft dan elkaar het wachtwoord van de lobby en kunt elkaar dan, zonder uitnodigingen, friendcodes of wat dan ook, zonder problemen vinden. Daan en ik besloten dat uit te proberen en onze conclusie was dat het prima werkte. Helaas maakte ook Daan vakkundig gehakt van me.

Conclusie

Puyo Puyo Tetris fuseert twee kleurrijke werelden op een geweldige manier. Het verhaal vertelt je exact hoe de fusie tussen Puyo Puyo en Tetris tot stand gekomen is. Met de skills en kennis uit het verhaal en de tutorial kun je het vervolgens opnemen tegen virtuele tegenstanders, familie, vrienden en, als je dan toch bezig bent, de hele wereld. De kleurrijke en scherp weergegeven wereld van Puyo Puyo Tetris staat garant voor urenlang plezier in je eentje. Dat plezier breidt je enorm uit door het spel in te zetten als partygame: gezonde rivaliteit en competitiviteit gegarandeerd!

8.5

N1-score

  • + Goed uitgewerkte verhaallijn
  • + Breed scala aan multiplayer-modi
  • + Haarscherpe graphics
  • + Sterke onlineondersteuning
  • + Ruim voldoende uitdaging
  • - Verhaal zal niet iedereen kunnen bekoren
  • - Teksten tijdens een spel worden nogal eentonig na verloop van tijd

Like dit bericht:

Recente artikelen

Hoofdafbeelding bij Ontdek Luigi's Mansion 2 HD in nieuwe overzichtstrailer

2

Media Ontdek Luigi's Mansion 2 HD in nieuwe overzichtstrailer

21-06-2024

2

Erik

Ware perfectie

0

Column Ware perfectie

25-04-2017

0

Erik

The Nintendo Blessing

0

Column The Nintendo Blessing

23-04-2017

0

Redactie

Reageer als eerste!