Puyo Puyo Tetris 2 - Meer puzzelpret!

  • Review

  • 27 dec 20 om 19:00

  • Daan

  • 0

In 2017 verscheen een puzzelspel waar we nu nog profijt van hebben: Puyo Puyo Tetris. De unieke combinatie van twee werelden zorgde voor spektakel, plezier en de meest verfijnde actie op de Nintendo Switch. DrieĆ«nhalf later krijgt het spel een vervolg, op zo’n beetje elk platform dat momenteel verkrijgbaar is. De grote vraag van deze recensie is niet “is het spel goed?” maar ”hoeveel nieuwigheid is er te bespeuren in het vervolg?”

Puyo Puyo Tetris zegt wat het doet in de titel. Het combineert de puzzelelementen van Puyo Puyo en Tetris op een verrassende en aangename manier. Met een breed scala aan mogelijkheden worden beide puzzelconcepten samengebracht voor een strijd van ultra proporties. Er zijn meerdere manieren om het spel te ervaren, zowel alleen als met een clubje vrienden. Op het titelscherm kun je gewone versies van de spellen spelen, maar zodra je op start drukt gaat er een wereld voor je open. Alle modi van het originele spel maken hun comeback, met hier en daar wat extra toevoegingen om alles kracht bij te zetten.

De fusie van twee werelden… opnieuw

Net als met het verhaal in het eerste spel, komen Puyo Puyo- en Tetris-personages elkaar vanaf het prille begin tegen. De werelden staan op instorten en ze zullen moeten samenwerken om het gevaar een halt toe te roepen. Ze lijken elkaar niet meer te kennen, al weten ze zeker dat elkaar eerder tegen het lijf zijn gelopen. Het verhaal speelt hierop in, samen met een kwaad dat het kwaad niet inziet. Je reist naar verschillende werelden, ontmoet bonte personages en speelt door moeilijkere levels.

In vele opzichten lijken beide Story Modes veel op elkaar, al kan de versie van Puyo Puyo Tetris 2 mij beter bekoren. Elk level kent nu meerdere doelen om voor te vechten, waardoor het herspelen van levels uitnodigender is. Daarnaast wordt de speler ook meer beloond voor het spelen van de verhaalmodus, met nieuwe achtergronden en andere mogelijkheden om te ontgrendelen. Als je het meeste uit Puyo Puyo Tetris 2 wilt halen, is het aanbevolen dat je het avontuur doorspeelt.

Toch maakt de Story Mode qua omlijsting dezelfde fouten als het originele spel. Een goed voorbeeld is hoe lang de cutscenes wel niet zijn. Sommige zijn echt zeven minuten bezig om een punt te formuleren, iets wat simpelweg niet door de beugel kan. De voice acting is geinig, en het is duidelijk dat de stemacteurs goed hun best hebben gedaan, maar het voelt bijna altijd te lang van stof. Het feit dat alles in het Engels is, met een kleurrijke presentatie in de achtergrond, maakt hier en daar wat goed.

Mogelijkheden eindeloos

Naast de verhaalmodus valt er genoeg te ontdekken in Puyo Puyo Tetris 2. Solo spelers kunnen helemaal losgaan op de Challenge Modes, waarin je het beste van je kunnen laat zien. In deze zes modi ga je de klassieke Tetris Marathon of Endless Puyo aan, of train je bepaalde aspecten om als een slimmere speler uit de bus te komen. Voor iemand die snel een spelletje zoekt om te spelen, ben je hier aan de juiste adres. Vooral als je even niet in de gelegenheid bent om met iemand anders te spelen, is dit ontzettend ideaal.

Belangrijk zijn de zes grote modi die alleen, lokaal en online gespeeld kunnen worden. Versus, Party, Fusion, Big Bang en Swap zijn terug en spelen op dezelfde manier als voorheen. Al deze modi weten beide puzzelspellen op inventieve manier te combineren, al zijn ze niets nieuws voor de veteraan. Mocht je bij het vorige deel iets dwars hebben gezeten, dan kom je van de koude kermis thuis. Ik vond het wel prima, al had ik met Party misschien wat nieuwe items verwacht.

Nieuw in Puyo Puyo Tetris 2 zijn de Skill Battles. In deze modus strijd de speler drie-tegen-drie in RPG-achtige gevechten, met het doel om de Hit Points (HP) van de vijand naar nul te brengen. Elk personage kent een unieke vaardigheid waarmee de overwinning naar jouw hand kan worden gezet. Zo kun je de lijnen aanpassen zodat er een makkelijke Tetris voor je klaar staat, of schiet je gericht met vuilnis naar de andere zijde. Deze aanvallen vragen Magic Points (MP), maar deze worden aardig snel bijgevuld als je punten blijft scoren.

Skill Battles zijn aangenaam, maar je moet er wel op voorbereid zijn. De levels van de personages stijgen des te meer je speelt en passen zich niet aan aan het speelgedrag van vrienden. Een fanatiekeling kan bijvoorbeeld flink in de weer zijn met Skill Battles en een casual vriend compleet vernederen. Daarnaast zitten er een aantal geheime opties verstopt in de verhaalmodus, wat niet ieder zal bekoren. Mocht je echter een speler op jouw niveau vinden, dan zijn Skill Battles echt fantastisch. De actie gaat constant op en neer en alleen de slimste speler zal het langste overleven.

Online tot je een ons weegt

Naast al deze content zijn de online mogelijkheden om van te smullen. Mocht je een serieuze puzzelspeler zijn, dan zijn er rankings voor de Challenge Modes en speciale Puzzle League. Hiermee neem je het op tegen mensen wereldwijd om zodanig de ranking te verhogen. Makkelijk is het allemaal niet, maar het maakt een overwinning alleen maar beter. Er zijn vier leagues (Puzzle League (mix), Puyo Puyo League, Tetris League en Skill Battle League), dus voor ieder wat wils. Uiteraard kun je ook de slag met de normale modi.

Het is belangrijk om te melden dat dit niet het einde van Puyo Puyo Tetris 2 betreft. SEGA heeft beloofd dat nieuwe content op een reguliere basis zal worden toegevoegd aan het spel. Op de lanceerdatum hebben ze bijvoorbeeld touchscreen-support toegevoegd aan de Nintendo Switch-variant. In totaal zullen vijf nieuwe modi worden toegevoegd, maar de precieze data zijn nog niet gegeven.

Conclusie

Puyo Puyo Tetris 2 is een leuke opvolger voor ieder die het origineel een warm hart toedraagt. In vele opzichten is het een beter spel met meer mogelijkheden, opties en de gloednieuwe Skill Battles. Toch is het jammer dat er niet genoeg gesleuteld is aan de verhaalmodus. De lengte van de cutscenes had vele malen beter gekund. Daarnaast zijn Skill Battles echt voor de meest doorgewinterde Puyo Puyo Tetris-spelers onder ons. Mocht je echter onder die groep vallen, dan ben je waarschijnlijk flink te spreken over alles wat het vervolg te bieden heeft.

8

N1-score

  • + Vele leuke speelmodi
  • + Skill Battles vrij uniek idee
  • + Goede multiplayer-mogelijkheden
  • + Veel voor elk type speler
  • - Verhaal aardig langdradig
  • - Skill Battles sets zul je moeten opbouwen

Like dit bericht:

Recente artikelen

Hoofdafbeelding bij Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes krijgt opties om graphics aan te passen

1

Nieuws Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes krijgt opties om graphics aan te passen

30-05-2024

1

Erik

N1ntendo.nl Stream – digitale bordspellenavond met The Jackbox Party Packs

0

Livestream N1ntendo.nl Stream - digitale bordspellenavond met The Jackbox Party Packs

27-12-2020

0

Redactie

De geweldige finale van Zelda: The Windwaker

0

Column De geweldige finale van Zelda: The Windwaker

27-12-2020

1

Mitch

Reageer als eerste!