Neon Chrome

Neon Chrome is een top-down shooter waarin je je mannetje moet staan tegenover zwaarbewapende vijanden en op je hoede moet zijn voor lasers en dergelijke gevaren. Wanneer je het spel voor het eerst opstart introduceert Neon Chrome kort haar verhaal. Je bevindt je in Neon Chrome, het prestigieuze gebouw waar zo’n miljoen mensen wonen, in bezit van Neon Corp. Ook blijkt dat de machtigste persoon binnen dit geheel, de Overseer, je niet langer vertrouwt. Hij zet alles op alles om jou uit te schakelen en daarom doe jij precies hetzelfde. Het is maar de vraag hoe de confrontatie tussen twee rivalen zich ontknoopt.

Direct na deze korte introductie beland je te midden de chaos. Er klinken schoten, onder andere op jou gemikt! Je avontuur in deze futuristische top-down shooter begint met een korte tutorial waarin de besturing aan bod komt. Op elke afdeling is het de bedoeling je weg te vinden naar een groen gekleurd eindpunt, waarmee je naar het volgende level komt. Aanvankelijk is dit niet bepaald een uitdaging, maar al snel vliegen de kogels je om de oren en moet je waakzaam te werk gaan. Daar komt nog eens bij dat de game het grootste deel van de levels willekeurig genereert, waardoor je in een tweede poging niet altijd weet wat je kunt verwachten. Dit kan frustrerend werken, aangezien je soms onverwachts uitgeschakeld wordt. Je keert terug naar je vertrekpunt en start weer na het laatste baasgevecht.

Om terug te komen op de besturing moet ik zeggen dat de controls erg intuïtief zijn. De ZL- en ZR-knoppen laten je respectievelijk je ability en wapen gebruiken. Met de B-knop herlaad je je wapen en om een object in de omgeving te gebruiken druk je A. Met de L-knop voer je een melee aanval uit, maar dit kan je ook doen door de rechter joystick in te drukken. De linker joystick laat je rond bewegen, terwijl je met de rechter joystick richt. Dat de controls zo duidelijk en gevoelsmatig zijn, maakt dat het spel makkelijk op te pakken is.

Op naar de top

Om de Overseer te confronteren moet je eerst 25 levels doorlopen. Hierbij kom je regelmatig een boss battle tegen, zo om de vijf gevechten. Win dit gevecht en je kunt je tocht voortaan beginnen vanaf het level na deze baas. Het komt er dus op neer dat je telkens een vijftal levels moet halen om enige progressie te maken. Sneuvel je tussentijds, dan moet je weer opnieuw beginnen. Wél behoud je het geld dat je buit hebt gemaakt. Hiermee kan je een aantal dingen doen: verbeter je health, toegebrachte schade, geluksfactor en energie, of vergroot het aantal enhancement slots, koop wapens, abilities of eerder genoemde enhancements.

Keuzes zat

Een heleboel mogelijkheden dus, maar wat houdt dit allemaal in? Het meest voor de hand liggende zijn de upgrades; door je health en schade te verbeteren, maak je jezelf sterker en dus de strijd wat gemakkelijker. De geluksfactor vergroot je kans op een critical hit en meer energie laat je je abilities vaker gebruiken. In Neon Chrome nemen abilities de vorm aan van speciale aanvallen, bijvoorbeeld een raket of een mijn. Enhancements zijn verbeteringen, vergelijkbaar met wat bekend staat als ‘perk’. In sommige levels bevindt zich een blauwe capsule, waarin je een keuze kan maken uit een aantal enhancements, zoals een 50% toename van je health of een toename van 200% in melee damage.

Naast de genoemde opties laat het spel je voor iedere run ook kiezen uit drie willekeurig gegenereerde verschillende classes. Sommige classes hebben vrij significante verschillen, terwijl dit bij andere minder opvalt. Een merkbaar voordeel kwam met de Assassin class, waarmee je veel gemakkelijker langs vijanden kan sluipen. De meest in het oog springende class is echter de hacker, die je de unieke mogelijkheid geeft om bepaalde apparaten te hacken en die daarnaast wordt bijgestaan door een schietende drone. Ook qua wapenkeuze zit het wel snor. De wapens zijn op twee manieren te onderscheiden: allereerst heb je verschillende soorten wapens, zoals shotguns die vooral effectief zijn op korte afstand, assault rifles die dienen als prima allrounder en snipers waarmee je op grotere afstand een precisieschot kan wagen. De wapens kennen verder een onderverdeling in vijf elementen, zoals plasma, ion en laser. Dit element bepaalt tegen welk type vijanden er extra schade wordt uitgedeeld. Zowel je wapen als class kies je telkens voordat je aan een level begint. Wel kan het zich voordoen dat je een nieuw wapen tegenkomt in een level en voor de keuze wordt gesteld je oude wapen in te ruilen.

De juiste sfeer

Grafisch doet het spel weinig bijzonders. Het ziet er gewoon goed uit, maar niet meer dan dat. Waar Neon Chrome wel punten scoort is in de sfeer die het weet neer te zetten. Er heerst een wat duistere sfeer, waarbij je constant enige vorm van dreiging voelt. Dit komt het spel erg ten goede. Het geheel wordt afgemaakt door prima achtergrondmuziek die de dreigende en alerte sfeer kracht bij zet.

Het spel biedt verder ook de optie tot multiplayer. De levels verschillen weinig met de singleplayer-ervaring, je doorloopt de levels nu simpelweg met meer dan één speler (tot vier spelers). Dat de besturing twee joysticks vereist, betekent wel dat de mogelijkheid ontbreekt om met een enkele Joy-Con te spelen, waardoor je voor de multiplayer een tweede controller nodig hebt.

Conclusie

Al met al haal je met Neon Chrome een prima indiegame in huis. Verpakt in een kort maar goed werkende vertelling biedt deze futuristische top-down shooter een spannend avontuur, waarin je alert moet zijn voor vijanden. Het feit dat levels random gegenereerd worden benadrukt nog eens extra dat gevaar overal vandaan kan komen, soms tot het frustrerende aan toe. Toch heeft dit iets bijzonders: geen pad is hetzelfde, maar steeds weer net wat anders. Hoewel je door deze random levels niet kan leren hoe je bepaalde levels moet aanpakken, maak je wel voortgang via een verscheidenheid aan upgrades. Dit is een uitgebreid en uitstekend functionerend systeem waarmee je steeds wat sterker wordt. Dit laat zien dat door te blijven proberen, je uiteindelijk steeds hogere levels bereikt. Zo kom je stapje voor stapje dichter bij je eindbestemming, om uiteindelijk de Overseer te confronteren. Een uitdagend en bovenal vermakelijk avontuur!

8

N1-score

  • + Willekeur werkt verfrissend
  • + Scala aan keuzes en upgrades
  • + Bijpassende sfeer en muziek
  • - Onverwachte aanvallen soms frustrerend

Like dit bericht:

Recente artikelen

Crash Bandicoot N. Sane Trilogy meer dan 20 miljoen keer verkocht

0

Nieuws Crash Bandicoot N. Sane Trilogy meer dan 20 miljoen keer verkocht

21-06-2024

0

Kitty

Don’t Knock Twice

0

Review Don't Knock Twice

20-10-2017

0

Ness

Fire Emblem Warriors

0

Review Fire Emblem Warriors

18-10-2017

0

Daan

Reageer als eerste!