Kirby Fighters 2 - Een vermakelijk potje vechten

 • Review

 • 3 okt 20 om 12:30

 • Kitty

 • 0

Op 24 september werden we verrast met Kirby Fighters 2, per direct beschikbaar in de Nintendo eShop. Het is een opvolger van Kirby Fighters Deluxe op de Nintendo 3DS, die alweer uit 2014 stamt. Als één van de vele Kirby’s ga je het gevecht aan met… andere Kirby’s, en vele bekende vijanden zoals King Dedede en Meta Knight. Is dit het vervolg waar we op zaten te wachten?

In Kirby Fighters 2 kun je in verschillende spelmodi de strijd aangaan. In de verhaalmodus (met een bijzonder summier verhaal), beklim je alleen of samen met een vriend(in) op de bank de ‘Toren der Gevechtspartners’. Er zijn vijf hoofdstukken, waarin je vijf, tien, vijftien, dertig en zelfs vijftig etages moet beklimmen om het eind te bereiken. Elke etage is een nieuw gevecht tegen een random vijand. Soms is er ook nog een extra element, zoals beperktere tijd of alleen maar één type item. Het verhaaltje wordt verteld aan de hand van een à twee alinea’s tekst aan het begin en eind van elk hoofdstuk. Het is een erg karige presentatie, maar op zich is het geen groot gemis: het draait toch om de gevechten.

Kirby alom

Je kiest telkens één Kirby om alle levels uit een hoofdstuk te voltooien, je kunt tussendoor helaas niet wisselen. In het begin heb je nog niet veel keus, maar door deze verhaalmodus door te spelen stijgt je fighter-rank en speel je steeds meer opties vrij. Kirby en zijn vrienden zijn allemaal ontzettend leuk vormgegeven, en hoewel sommige vechtstijlen wel op elkaar lijken zijn de opties goed verdeeld. Ga erop uit met een gigantische hamer, wees snel en sluw als ninja of beheer de elementen als water-Kirby. Na een gewonnen gevecht kies je een upgrade, waarmee je iets sterker wordt, beter in verdediging of bepaalde voorwerpen meer schade kunt laten aanrichten. Zo kun je zelf een beetje kiezen waar je op wilt focussen, wat dit een leuke speelmodus maakt. Ook speel je met je fighter rank nieuwe opties vrij om te kiezen. In het begin viel het allemaal wel wat snel in herhaling, maar hoe meer opties je vrij speelt, hoe leuker het wordt.

Naast de verhaalmodus kun je losse gevechten doen, en een éénspeler-uitdaging waarbij je negen stages doorloopt en zo’n goed mogelijke tijd neerzet om het eind te bereiken. Wil je lokaal met meerdere spelers spelen, dan heb je allemaal een eigen exemplaar van de game nodig. Dat is behoorlijk jammer, en ook een vreemde keuze. Alleen de verhaalmodus kun je met twee man lokaal spelen. Al deze gevechten dragen wel bij aan je fighters-punten, zodat je ook hiermee nieuwe dingen vrij speelt. Dan is er nog online spelen. Het was erg wisselend of ik een groep bij elkaar kon vinden. Het ene moment had ik binnen vijf seconden drie andere spelers gevonden, de match daarna lukte het ineens niet om andere spelers te krijgen. Op de momenten dat ik wel een groep bij elkaar kreeg, heb ik tijdens het gevecht zelf geen problemen ondervonden. Het is echter jammer dat het zo lastig is om spelers te vinden.

Een beetje verwarring

Het geheel doet vaak denken aan Super Smash Bros., maar dan met alleen maar Kirby’s. Een groot verschil is dat je elkaar niet van de stages kunt meppen: het gaat echt om het terugbrengen van je levenspunten tot nul. De stages zijn wel allemaal leuk en veelal interactief: zo is er een rondrijdende trein om goed voor op te passen, of hamers die vanuit de achtergrond ineens de vechters pletten. Daardoor moet je altijd goed opletten waar je staat.

Soms is het (vooral doordat alles Kirby is) wel erg lastig bij te houden waar je eigen personage loopt. Je kunt je nametag niet aanpassen, wat ik erg jammer vond. Bovendien zijn de namen van je eigen team roodgekleurd en die van de tegenstander blauw. Dat zijn onlogische keuzes die meer dan eens tot verwarring leiden. Wat ik ook erg miste was een optie om eventjes te ‘oefenen’, zodat je met een nieuw personage even rustig kon kijken welke toetsencombinatie wat doet.

Conclusie

Kirby Fighters 2 is een vermakelijk spelletje. Hoewel in het begin alles wat snel in herhaling valt, speel je vrij snel nieuwe opties vrij om het geheel wat meer afwisseling te geven. De stages zijn erg creatief en de Kirby’s stralen van het beeldscherm. Het voelt een beetje als Super Smash Bros. Kirby modus, maar wel ook met alle verwarring van dien als het gaat om overzicht houden. Erg jammer is dat je voor de lokale multiplayer (behalve de story mode) meerdere systemen en games nodig hebt, en dat de online multiplayer niet altijd even goed werkt wat betreft het vinden van andere spelers. Samen vechten is toch gezelliger, maar juist dat deel komt niet helemaal goed uit de verf.

7

N1-score

 • + Hele leuke Kirby’s
 • + Creatieve stages
 • + Verhaalmodus heeft stijgende lijn
 • - Traag begin voor singleplayer
 • - Lokale multiplayer alleen met meerdere systemen en spellen (behalve de verhaalmodus)
 • - Gevechten kunnen erg lastig te volgen worden door onduidelijke nametags
 • - Online modus werkt niet altijd even soepel

Like dit bericht:

Recente artikelen

Soulslike game Another Crab’s Treasure in april naar Switch

0

Nieuws Soulslike game Another Crab's Treasure in april naar Switch

22-02-2024

1

Dennis

Seizoen 2 Aflevering 33 – Prijsvraag, Smash bros. en Mario Kart

0

Podcast Seizoen 2 Aflevering 33 - Prijsvraag, Smash bros. en Mario Kart

06-10-2020

0

Dre

Ary and the Secret of Seasons – Om te huilen

0

Review Ary and the Secret of Seasons - Om te huilen

27-09-2020

0

Mitch

Reageer als eerste!