Kingdom come deliverance nintendo switch aanval op skalitz screenshot

Kingdom Come Deliverance – Royal Edition - Een epische belevenis

  • Review

  • 26 mrt 24 om 13:31

  • Kitty

  • 0

Zo’n vijf jaar na de release op de pc, PlayStation 4 en Xbox One is Kingdom Come Deliverance eindelijk speelbaar op de Nintendo Switch. En ja, er is uiteraard ingeleverd op de grafische kwaliteit. Toch is het verrassend dat dit spel zo goed draait op Nintendo’s console. Het is dan ook mooi dat fans van openwereld-avonturen de kans krijgen om dit epische verhaal te beleven.

Na mijn eerste twee uur met Kingdom Come Deliverance had ik vooral zin om de game met Switch en al uit het raam te gooien. Want deze game is moeilijk. Heel moeilijk. Er is ontzettend veel om te leren en die informatie wordt vergezeld door boekwerken aan achtergrondinformatie, die ik al snel links liet liggen. Deze RPG zet stevig in op realisme. Je kunt in het begin dus vrijwel niets. Kom je in een gevecht terecht, dan kun je houterig uithalen en misschien zelfs wat raken. Je bent zelf echter ook behoorlijk kwetsbaar. Ik heb dus flink wat game over-schermen mogen bewonderen. Gelukkig heb ik doorgezet, want na de eerste stevige leercurve opent zich een prachtige wereld en een episch verhaal, volledig voorzien van puik stemacteerwerk. Het verhaal speelt zich af in het oude Bohemen (het moderne Tsjechië) in onrustige tijden in de 15e eeuw, waar je gevloek in allerlei talen hoort langskomen.

Kingdom come deliverance nintendo switch codex screenshot

Er is heel veel achtergrondinformatie te lezen over locaties, gebeurtenissen en personen die belangrijk waren in de 15e eeuw. Gelukkig hoor je de belangrijkste informatie ook tijdens je avontuur.

Je speelt als Henry, de zoon van de lokale smid. Hij droomt van avontuur, maar vult zijn leven vooral met drinken en flirten. Na een relatief rustige dag wordt zijn dorp aangevallen door een gigantisch leger. Zijn ouders worden voor zijn ogen vermoord en hij kan niets anders dan vluchten naar een naburig dorp om daar de lokale heer te waarschuwen. Henry zint op wraak, dus het is de hoogste tijd om eens flink aan zijn vaardigheden te werken.

Oefenen, oefenen, oefenen

Je begint dus als een vrij klunzige jongeman die nauwelijks een zwaard kan vasthouden. De besturing tijdens gevechten is bijzonder pittig: je geeft aan vanaf welke kant je aanvalt en moet op het juiste tempo toeslaan. Op de knop rammen is geen goed idee, want je bent in een mum van tijd door je stamina heen. Welke wapenuitrusting je vijand draagt, beïnvloedt hoeveel schade ze krijgen. Niet alleen dat, het maakt ook nog uit welk wapen je gebruikt en wat voor soort slag of steek. Draag je zelf een gezichtsbedekkende helm, dan wordt in-game jouw blikveld vernauwd. Vooral in het begin hakken vijanden je zonder al te veel moeite in de pan. En tijdens gevechten kun je geen health potions drinken. Frustrerend, dus. Gaandeweg leer je bij (ook in-game, want je moet echt lessen volgen) en wordt alles steeds behapbaarder, maar de moeilijkheidsgraad blijft hoog. Het is bevredigend als een gevecht lukt, maar ik miste absoluut een eenvoudigere moeilijkheidsgraad (nu is er ‘normal’ en ‘hardcore’).

Kingdom come deliverance nintendo switch gevecht screenshot

De cursor laat zien vanaf welke kant je jouw zwaardslag uitvoert. Ondertussen hou je de vijand in de gaten zodat je zijn aanvallen kunt pareren of ontwijken.

In veel opzichten krijg je in je gezicht gesmeten dat het leven in de Middeleeuwen niet over rozen gaat. Zo viel ik per ongeluk van een helling in een paar struiken, had meteen een paar gapende wonden en bloedde dood. Tip: niet vergeten om te leren hoe je wonden moet verbinden.

Al dat oog voor realisme en detail komt in andere aspecten van de game op een veel aangenamere manier tot zijn recht. Zo heeft je uiterlijk en persoonlijke verzorging direct invloed op hoe mensen op je reageren. Goed eraan denken dus om jezelf te wassen en zo nu en dan het badhuis te bezoeken, want stinkende mensen zijn niet zo populair. Je kleding slijt door gevechten, wat de lokale kleermaker voor je kan herstellen. Als je stijgt in level zijn er (soms hilarische) upgrades te kiezen, zoals dat jouw stank juist een ‘mannelijke odeur’ is die je 50% meer charisma geeft als je praat met vrouwen. Ook word je moe en krijg je honger. Ik dacht dat dit vervelend zou zijn, maar gelukkig zijn er meer dan genoeg plekken om (gratis) te eten en te slapen.

In het begin kun je ook nauwelijks spullen dragen: je hebt er simpelweg niet genoeg fysieke kracht voor. Die train je gaandeweg, bijvoorbeeld door te vechten. Op dezelfde manier train je je vitaliteit, charisma, vaardigheden met een wapen en de rest van je talenten. Sommige wapens kun je pas later gebruiken, omdat je eerst niet sterk genoeg was om zo’n gigantisch langzwaard überhaupt op te tillen. Terwijl je zelf de wereld leert kennen, leert Henry met je mee. Gezellig! Waar je je in het begin stevig overweldigd voelt door alle opties, krijg je na een paar uur spelen echt zin om de wereld te verkennen en te kijken wat er nog allemaal mogelijk is.

Kingdom come deliverance nintendo switch helm zicht screenshot

Bij sommige helmen wordt je zicht ook deels belemmerd op het moment dat je je wapen trekt.

Kies je eigen verhaal

Buiten het hoofdverhaal zijn er genoeg mensen die je hulp nodig hebben. Leiders van de bandieten uitmoorden bijvoorbeeld, of iets stelen in het dorp. Het is aan jou wat voor leven je wil leiden en welke vaardigheden je wil opdoen om tot daar te komen. Vijanden die zich overgeven laten gaan? Kan. Of ze omkopen om ze in leven te laten? Kan ook! Of wellicht wil je ze gewoon alsnog neersteken? Zeker.
De cutscenes van de hele game zijn een genot om naar te kijken, van epische gevechten tot je knullige eerste date. Roddel mee over alle politieke intriges, maak gebruik van de ‘services’ van het badhuis of ga gokken in de taveerne: het leven is niet alleen maar kommer en kwel.

Kingdom come deliverance nintendo switch tavern screenshot

In de taveerne worden gezellige dobbelspellen gespeeld.

Kingdom Come Deliverance heeft een duidelijk hoofdverhaal (in tegenstelling tot bijvoorbeeld Skyrim, waar je al snel verdrinkt in de side quests en nooit meer aan je oorspronkelijke missie toekomt). Deze Royal Edition bevat ook alle uitgebrachte DLC’s: Treasures of the Past, From the Ashes, The Amorous Adventures of Bold Sir Hans Capon, Band of Bastards en A Woman’s Lot. Al vrij vroeg in het spel startte ik het verhaal van A Woman’s Lot, waarin het verhaal van één van je dorpsgenoten uit de doeken wordt gedaan. Hoewel het interessante content is, was de timing niet zo handig omdat ik net uit de startblokken van Henry’s verhaal kwam. Desalniettemin is het altijd mooi om extra content te hebben.

Niet alles goud wat blinkt

De oorspronkelijke versie van Kingdom Come Deliverance vijf jaar geleden kampte met nogal wat technische problemen en grafische bugs. Hoewel ik er op de Switch-versie een stuk minder ben tegengekomen, zijn er wel degelijk nog problemen. Zo kreeg ik ineens een willekeurig game-over scherm te zien terwijl ik in de stad mijn spullen verkocht. Ook is de hele game een paar keer gecrasht. De mogelijkheden om je voortgang op te slaan zijn gelimiteerd, dus soms ben je een behoorlijk stuk kwijt. Dat is erg kwalijk. De soms wat falende framerates daarentegen zijn prima te vergeven.

Conclusie

Kingdom Come Deliverance – Royal Edition is een episch avontuur met een ongekend oog voor detail. De opties zijn bijna eindeloos – wat het ook een stevige moeilijkheidsgraad geeft. Vooral de gevechten blijven echt lastig, wat toch wel wat frustratie kan opleveren. Als je doorzet word je wel getrakteerd op prachtige cutscenes en een mooie wereld vol mogelijkheden. Zeker geen tussendoortje, maar wel een game die je als RPG-liefhebber in je collectie wil hebben.

8

N1-score

  • + Episch verhaal met innemende personages
  • + Uitgebreid in elk opzicht
  • + Stemacteerwerk en cutscenes kijken als een film
  • - Hoge moeilijkheidsgraad zonder makkelijkere speeloptie
  • - Bugs

Like dit bericht:

Over Kitty

Kitty houdt van helemaal opgaan in andere werelden. Of het nou een door verhaal gedreven avontuur is als advocaat, een open wereld waar een prinses gered moet worden, of een wereld die nog helemaal gebouwd moet worden. Verder checkt ze als eindredacteur alle teksten op N1-UP, om de wereld voor verdere taalfouten te behoeden.

Lees meer over Kitty

Recente artikelen

bank stream koopa cafe

1

Livestream Kom chillen tijdens de N1-UP Bankstream

25-06-2024

1

Mitch

Engelse spelverkopen zien introductie Princess Peach: Showtime!

0

Nieuws Engelse spelverkopen zien introductie Princess Peach: Showtime!

26-03-2024

2

Thijmen

Je kunt vanaf nu voertuigen bouwen in LEGO Fortnite

0

Nieuws Je kunt vanaf nu voertuigen bouwen in LEGO Fortnite

26-03-2024

1

Karlijn

Reageer als eerste!