Immortals Fenix Rising - Een mythisch avontuur vol humor

  • Review

  • 30 nov 20 om 18:00

  • Kitty

  • 0

Ubisoft kondigde in juni 2019 ‘Gods and Monsters’ aan, hun nieuwe actie-avontuur. Een maand later werd de naam veranderd. Volgens Ubisoft niet omdat het drankje Monster hun patentrecht op de naam claimde, maar omdat de ‘visie op de game volledig was veranderd’. Sindsdien zitten we te wachten op Immortals Fenyx Rising. Is het avontuur zo episch als beloofd?

In Immortals Fenyx Rising speel je als Fenyx, van wie je zelf het geslacht en uiterlijk kunt bepalen. Je leeft als schildknaap in de schaduw van je heldhaftige broer, Ligyron. Na een dramatische reeks van gebeurtenissen ben je echter één van de weinig mensen in het land die níet versteend is, en tot overmaat van ramp zijn de Griekse Goden gevangen genomen door de woedende titaan Typhon. Hij wil de wereld overnemen en de wereld naar zijn smaak herinrichten. Tijd dus om je heldhaftige dromen waar te maken en iedereen te redden!

Een mooi verhaal

Er is voor gekozen om het hele verhaal neer te zetten als een soort raamvertelling, waarbij Prometheus Fenyx’ hele verhaal uit de doeken doet aan Zeus. Dit is een heel goede keuze geweest: het weet de sfeer goed te bepalen en op de juiste momenten kun je wat hints krijgen over je weg vooruit. Bovendien is het ontzettend grappig: Zeus’ flauwe commentaar op wat je tegenkomt in de wereld is erg vermakelijk en geeft inzage in de interessante familieverhoudingen van de goden. Het helpt wel echt om al wat achtergrondkennis te hebben van de Griekse Mythologie. De humor zit zelfs in de manier waarop Fenyx schatkisten opent. Het is telkens net een beetje anders, soms schopt ze hem met een overdreven roundhouse kick open, soms lukt het in eerste instantie niet en ga zo maar door. Dit zijn de details die er echt flair aan geven.

Na zo’n anderhalf uur spelen vond ik dat de boel wel wat lineair en traag verliep, maar iets later bleek dat ik pas net door de proloog heen was. Daarna krijg je veel meer vrijheid om te gaan en staan waar jij wilt. Extra mooi: dankzij je vers verkregen vleugels kun je hele stukken vliegend afleggen! Overkoepelend is de opdracht om vier goden te bevrijden van Typhon. In welke volgorde je dat doet mag je zelf weten. Elke God is veranderd in iets wat niet past bij zijn of haar voornaamste eigenschappen, wat humoristische taferelen met zich meebrengt. Aan de hand van opeenvolgende quests doorloop je de verhalen, voorzien van commentaar van Zeus en Prometheus. Ondertussen verzamel je materialen om je HP, stamina, wapens en vaardigheden mee te upgraden. Deze materialen liggen verspreid door de wereld of vind je in zogenaamde Rifts. Dit zijn openingen naar Tartaros, waar je kleine of grote trials doorloopt. Ze zijn een beetje vergelijkbaar met de shrines in Breath of the Wild. Hoewel er wel meer parallellen te trekken zijn met de gameplay van Breath of the Wild, speelt Immortals Fenyx Rising totaal anders. Het is veel meer verhaalgedreven en er ligt meer nadruk op gevechten.

Vechten

Er is veel ruimte om aanpassingen doen aan de manier waarop je vecht. In de basis heb je een zwaard, een hamer en een boog, maar door deze wapens en je uitrusting aan te passen, krijg je bonussen op jouw favoriete moves. Daarnaast kun je je wapens upgraden, waardoor ze meer schade kunnen toebrengen of andere combo’s mogelijk zijn. Bovendien krijg je een helpende hand van de goden, waardoor je speciale powers kunt inzetten zoals het gooien van hele zware rotsen. Het wisselen tussen al je spullen gaat vloeiend en makkelijk waardoor je ook gaandeweg of per gevecht van tactiek kunt wisselen. Daardoor spelen de meeste gevechten lekker weg.

Veel te doen (maar wel een beetje eenzaam)

De hele wereld ligt bezaaid met puzzels, uitdagingen en trails. Vooral in het begin was het wat lastig om deze uit elkaar te houden: soms liggen ze zo dicht in elkaars gebied dat je per ongeluk de ene trial aan het oplossen bent terwijl je probeerde een uitdaging te halen. Als je eenmaal het verschil doorhebt, is het echter wel goed uit elkaar te houden. Door de wereld goed te verkennen kun je allerlei materialen en upgrades vinden, of speciale skins voor je wapens en uitrusting. Je kunt bergen beklimmen, flinke meren oversteken, bossen doorzoeken en jagen op wild of mounts temmen: er is erg veel te doen. Bovendien krijg je ook bij de kleinere quests en uitdagingen humoristisch commentaar van Zeus en Prometheus. Wel is het jammer dat je in deze weidse wereld geen mensen tegenkomt. Vrijwel iedereen is versteend, op een paar soldaten na die weinig te zeggen hebben. Verder zijn alle levende wezens die je tegenkomt, boze wezens uit Tartaros. Daardoor voelt het soms toch wel een beetje eenzaam. De enige personages om mee te praten zijn de goden. Doordat alles zo sterk verhaalgedreven is, valt het niet altijd op, maar het is wel jammer.

Wekelijkse en dagelijkse uitdagingen

Een erg leuke toevoeging vind ik de dagelijkse en de wekelijkse uitdagingen die je kunt oppikken bij Hermes in de Hall of the Gods. Dit zijn voornamelijk kleine queesten als ‘voltooi een x aantal uitdagingen’ of ‘jaag op zeven beren’. Het zijn vrijwel allemaal quests die je gaandeweg vanzelf wel voltooit. Hiervoor krijg je extra materialen en skins, maar soms ook Elektrum: deze valuta kun je uitsluitend bij Hermes zelf besteden. Ook de spullen die hij verkoopt veranderen wekelijks. Daardoor zorgen deze quests voor net dat beetje extra, zonder dat je verplicht bent om je er druk mee bezig te houden.

Zoals in de meeste Ubisoft-games kun je ook extra’s krijgen door verbinding te maken met een Ubisoft-account. Zo krijg je toegang tot nog wat extra cosmetische items. Op de map verschijnen allerlei foto’s van andere spelers. Deze kun je bekijken en liken. Tot nu staan er vooral mooie screenshots, maar misschien dat er in de toekomst à la Diablo hints gedeeld gaan worden?

Soms wat onoverzichtelijk

Door in elke regio het standbeeld van de god te beklimmen, speel je het desbetreffende stuk kaart vrij en is het makkelijker om het gebied te doorzoeken. Vanuit zo’n hoog punt kun je op je kaart alle plaatsen markeren van schatkisten, belangrijke bronnen van materialen, rifts, uitdagingen en nog veel meer. In combinatie met de foto’s van andere spelers en quest-doelen wordt het soms wel wat onoverzichtelijk allemaal. Ook is het lastig om fast travel-locaties terug te vinden: je moet maar net weten dat het er een is, tussen al die andere dingen.

Ook op grafisch gebied is het soms moeilijk om dingen te onderscheiden. De kleuren zijn erg zacht en soms is het net alsof de zon heel erg fel schijnt en alles weerspiegelt. De lichtinval werkt daardoor wel wat storend als je je wilt oriënteren. Er staat wel een flinke patch gepland waarin onder andere de visuele kwaliteit omhoog geschroefd moet gaan worden, dus het is even afwachten hoe het er straks daadwerkelijk uitziet. Desondanks is het een mooie wereld: er is afwisselende flora en fauna en elk gebied heeft een eigen stijl. Ook de cutscenes zien er erg goed uit.

Uitdagingen

De uitdagingen die je wekelijks oppakt of vindt in de wereld, wisselen van moeilijkheidsgraad. Zo kan iedere speler op zijn minst een deel voltooien, terwijl sommige taken alleen zijn weggelegd voor de echte die-hards. Dat is een fijne verdeling. Vreemder is de moeilijkheidsgraad wat betreft (eind)bazen. Zo was ik met de ene een kwartier bezig, terwijl de ander zo snel neer ging dat ik argwanend zat te wachten op de volgende fase van het gevecht. Hier had net wat meer balans in gemogen. Ook de grotere uitdagingen die bij de hoofdquests horen, zogenoemde vaults, zijn soms erg lastig. Dan was een kleine hint wel op zijn plaats geweest, want het kan heel frustrerend worden. En dat terwijl je andere stukken in zo’n vault bijna met je ogen dicht kunt voltooien.

Conclusie

Immortals Fenyx Rising biedt een uitgebreide spelwereld met een humoristische kijk op de Griekse mythologie. Dankzij de vele quests en puzzels is er een hoop te doen, wat nog wordt aangevuld met wekelijkse extra uitdagingen. Doordat je je uitrusting en wapens kunt aanpassen en upgraden, is er veel ruimte om je speelstijl naar smaak aan te passen. Er is zelfs zoveel te doen, dat het soms bijna onoverzichtelijk wordt. Ook is het jammer dat je in die weidse wereld alleen op aarde bent. Hoewel het past in het verhaal, voelt het een beetje eenzaam. Ook de moeilijkheidsgraad wat betreft eindbaasgevechten en grotere kerkers is ongebalanceerd. Desondanks is er genoeg te doen voor elke soort speler. Alleen de commentaren van Zeus en Prometheus maken dit spel al het spelen waard!

8

N1-score

  • + Veel quests en uitdagingen
  • + Heel humoristisch
  • + Upgrades en uitrustingen voor elke speelstijl
  • - Moeilijkheidsgraad voelt soms wat ongebalanceerd
  • - Visuele keuzes maken het soms onoverzichtelijk
  • - Volle wereld voelt soms toch wel wat eenzaam

Like dit bericht:

Recente artikelen

Hoofdafbeelding bij Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes krijgt opties om graphics aan te passen

1

Nieuws Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes krijgt opties om graphics aan te passen

30-05-2024

1

Erik

Cake Bash – heerlijke partygame met behapbaar concept

0

Review Cake Bash - heerlijke partygame met behapbaar concept

01-12-2020

0

Paul

Trailer licht management-gedeelte Empire of Sin uit

0

Media Trailer licht management-gedeelte Empire of Sin uit

30-11-2020

0

Erik

Reageer als eerste!