Curious Expedition

  • Review

  • 12 apr 20 om 13:45

  • Erik

  • 0

Een goedemiddag, dames en heren. De naam is Johan Huizinga, en ik ben een van de deelnemers aan Curious Expedition. Mijn doel is om hier zoveel mogelijk roem, glorie en geld te verzamelen, en uiteindelijk rivalen als Charles Darwin of Marie Curie te laten zien wie de beste ontdekkingsreiziger van de wereld is. In dit verslag mijn avonturen.

Proloog

Laat ik allereerst iets over mezelf te vertellen. Hoewel het natuurlijk geweldig is dat een Nederlander überhaupt gekozen is om te laten zien wie de beste ontdekkingsreiziger is, doe ik misschien niet bij iedereen evenveel belletjes rinkelen. Ik heb tijdens de eerste helft van de 20e eeuw mijn sporen in het leven verdiend als een van de grondleggers van de moderne cultuurgeschiedenis. Daarnaast ben ik antropoloog.

Kennis die ik hard nodig heb: ik heb gehoord dat er tijdens de reis veel inheemse volkeren zijn om in kaart te brengen en bijzondere plekken om te verkennen. Als compagnons neem ik dan ook een vertaler mee, alsmede een artiest die al het moois dat we tegenkomen op doek kan vastleggen. Ik heb echter gehoord dat mijn concurrenten allemaal totaal andere mensen meenemen. We moeten in totaal zes ontdekkingsreizen maken, die leiden naar de diepste jungles, de meest droge woestijnen en koudste toendra’s.

Laat de reis beginnen!

De eerste reis

Dit ging niet goed. Dit ging helemaal niet goed. Hoewel ik op het thuisfront met gejuich werd onthaald, en ik zelfs een extra vaardigheid mocht kiezen waardoor mijn volgende reis wat makkelijker werd, ben ik vrijwel mijn hele bemanning kwijtgeraakt. Hoewel het van een afstandje leek alsof ik op een grote met vakjes omhulde wereldkaart reisde – stond elk vakje centraal voor een dagenlange trektocht. Hoe dieper ik in de jungle trad zonder uit te rusten, hoe lager de geestelijke gesteldheid van mijn compagnons werd. Ik kwam erachter dat die niet tot 0 mocht reiken en na aantal lugubere gebeurtenissen is enkel mijn trouwe ezel is nog aan mijn zijde. Wat een drama.

Wat ging er toch mis? Misschien had ik wat meer naar grootse Neerlandsche ontdekkingsreizigers als Willem Barendsz of Abel Tasman moeten kijken, want het was toch wat lastiger dan gedacht. Helemaal omdat ik eigenlijk helemaal geen idee had wat de bedoeling was. Natuurlijk reis ik voor roem, geld en status – maar is er ook een bepaald doel of eindbestemming? Een beetje uitleg was wenselijk geweest, zodat ik mijn stappen wat beter kon plannen. Uiteindelijk ben ik, stervend van de honger, maar richting het schip teruggekeerd. We leven nog, gelukkig.

De derde reis

Tijdens mijn afgelopen twee tripjes, leek het mij goed om even de spelregels van deze Curious Expeditions uit te zoeken. Ik kwam er bijvoorbeeld achter dat mijn einddoel voor elk van de expedities een gouden piramide is, die ergens verstopt zit aan de rand van mijn landkaart. Hadden ze ook wel even mogen vertellen, hoor! Toen ik deze eenmaal bereikt had, werd ik overladen met roem en status. Om hier te komen is het verstandig dat je nooit teveel voorwerpen tegelijkertijd bij je draagt: een onbepakt reisgezelschap gaat veel langer mee. Aan de andere kant moet je ook niet alles weggooien: sommig gereedschap is juist super nuttig. Water is bijvoorbeeld essentieel voor een tocht door de woestijn, terwijl een vuurtoorts helpt als je een grot tegenkomt en ik met mijn trouwe schep schatten kon opgraven.

Een andere belangrijke ontdekking is dat slapen de geestelijke gesteldheid van een mens goed doet. Even verblijven in een inheems dorpje is dus helemaal niet verkeerd. Wie weet houd je er nog een extra kameraad aan over ook, want ik kwam er al snel achter dat ik niet alleen op mijn trouwe vertaler en schilder moest rekenen tijdens de reis: iemand die daadwerkelijk een robbertje kan vechten is ook zeker handig.

Er loopt namelijk allerlei gespuis rond door al deze verafgelegen oorden: van ijsberen tot gieren, en van tijgers tot dino’s. Ik kwam er al snel achter dat mijn vaardigheden niet zozeer op fysiek gebied lagen; en als ik niet oppaste werd de nek van mij en mijn metgezellen zo omgedraaid. Iemand fluisterde mij toe dat je de hele Curious Expedition dan zelfs opnieuw mag beginnen! Ik heb gehoord dat andere personages als Charles Darwin daar wat minder moeite mee hebben. Iedereen zal zo wel zijn kwaliteiten hebben.

De vijfde reis

Ik denk dat ik al mijn geschiedenisboeken maar moet herschrijven: ik wist niet dat de aarde zo bol stond van de raadselachtigheden! Mijn wereldkaart tekende ook vol vraagtekens, welke duiden op een bijzondere locatie. Zo kwamen we langs een heilige tombe, die na nadere inspectie volgestopt bleek met heilige relieken. Hoewel de goden ongetwijfeld niet blij waren dat we deze relieken pakten (de gebieden achter ons bevroren spontaanl), hebben we deze stiekem toch meegenomen. Alles voor het onderzoek. Op een gegeven moment kwam ik zelfs bij een soort buitenaards reptielenvolk uit!

Toch merk ik her en der ook dat we nogal vaak hetzelfde tegenkomen: met een beetje pech is een ontdekkingsreis is bezaaid met dezelfde kerkers en tombes. Ook had de geschiedkundige in mij ook graag wat meer geweten over al die inheemse volkeren die je tegenkomt; alles blijft nogal aan de oppervlakte. Naast schatten en roem, moeten er toch ook wel epische vertellingen te vinden zijn in de wereld? En waarom is mijn hoofdmissie (op wat onbenullige subqueesten na) steeds hetzelfde?

Epiloog (conclusie)

Inmiddels naderen we het einde en heb ik een beetje door hoe dat hele ontdekkingsreizen een beetje in zijn werk gaat. Om deze reden haal ik steeds meer plezier uit het overlevingsaspect dat erbij komt kijken. Ook vind ik het leuk dat mijn concurrenten allemaal op hun eigen manier te werk moeten gaan. Toch hadden de expedities zelf wel wat gevarieerder mogen worden: de kracht van het ontdekken neemt al snel af. Toch heb ik, ondanks het lastige begin, vertrouwen dat mijn crew en ik kunnen laten zien dat Johan Johan Huizinga de beste ontdekkingsreiziger ter wereld is!

6.5

N1-score

  • + Origineel concept
  • + Nederland is vertegenwoordigd!
  • + Je nieuwsgierigheid wordt goed geprikkeld
  • - Weinig variatie
  • - Mist diepgang

Like dit bericht:

Recente artikelen

Art-director Zelda legt uit hoe design Majora’s Mask tot stand kwam

0

Nieuws Art-director Zelda legt uit hoe design Majora's Mask tot stand kwam

09-09-2024

0

Evelyne

Operencia: The Stolen Sun

0

Review Operencia: The Stolen Sun

15-04-2020

1

Dreon

Nederlandse Politie vraagt jongeren binnen te blijven en een potje te gamen

0

Nieuws Nederlandse Politie vraagt jongeren binnen te blijven en een potje te gamen

12-04-2020

0

Icelos

Reageer als eerste!