De laatste loodjes wegen het zwaarst. Gamescom is inmiddels alweer een paar weken ten einde, en het drukke gameseizoen begint weer. Om toch nog een paar extra games te belichten, bundel ik hier de krachten van zes uitverkoren titels die nog een spotlight verdienen. Wat hebben ze gemeen? Nou, dat ze tamelijk interessant zijn om te bespreken. Kom, we duiken er in!
Nif Nif
Een card building roguelike met een biggetje? Klinkt niet spannend, maar niets is minder waar, want Nif Nif bleek een tamelijk interessante vertoning. In Nif Nif moet je het dierenrijk redden van de vervuiling. Door de smerigheid begint het leven in het woud rare trekjes te vertonen. Nu is aan jou, Nif Nif, om deze bende een halt toe te roepen. Zoals je met een card building roguelike zou verwachten, vecht je jezelf een weg naar je doel door het gebruik van kaarten. Een warme binnenkomer is hoe grappig de kaarten in het spel zijn: een douche creëert een schild tegen inkomende aanvallen, terwijl een schoonmaakdoek je tegenstander ”schade” toebrengt.
Onder het vriendelijke karakter van het spel zit oprecht een sterke game verborgen. De demo die ze mij hebben laten zien was tamelijk uitdagend. Je gaat op een kaart naar verschillende punten waar je kaarten kunt upgraden, nieuwe kaarten kunt inslaan, gezondheid terug kunt krijgen of speciale evenementen kunt triggeren. Speciale vakjes met elite tegenstanders forceren je om rustig beslissingen te nemen, want anders heb je je eindpunt bereikt. Uiteindelijk staat een gedogen vijand op te wachten waarmee je de wereld net dat stukje veiliger kunt maken. Uiterst boeiend en smakend naar meer!
Nikoderiko: The Magical World
Een magische platformer komt eraan met Nikoderiko. Deze game, oorspronkelijk aangekondigd aan het begin van de zomer, was voor het eerst speelbaar tijdens de Gamescom. Het resultaat kan ik alleen maar als ‘uitstekend’ beschrijven. Het heeft dat klassieke Donkey Kong Country-gevoel, zonder dat het daadwerkelijk dingen na aapt. Het helpt dat David Wise de muziek doet voor deze DKC-geïnspireerde titel. Het onmiddellijke verschil met de Country spellen is dat deze levels perfect gemaakt zijn voor solo of co-op play. De spelers krijgen de kans om zelf naar eigen inzicht door het level heen te bewegen. Dat merk je vooral als beide spelers op een dier rijden. Het voelt niet bepaald als knip- of plakwerk.
Het andere grote verschil is dat de levels in Nikoderiko niet alleen maar in 2.5D zijn. De spelers krijgen ook te maken met Crash Bandicoot-achtige levels of specifieke bazen waarbij vrij bewogen mag worden. Ze nemen de beste stukjes uit bestaande platformers en laten het samen een geheel vormen. De bewegingsvrijheid in Nikoderiko is ook een hele sterke factor. De spring- en slide acties voelen precies en snel en maken deze platformer vlotter dan de games met bekende personages. Het avontuur belooft maar liefst zeven werelden met een versie die draait op de Nintendo Switch. Hoe goed? Tja, dat zullen we moeten afwachten.
Doronko Wanko
Je zult het niet geloven, maar we zijn de beestenboel nog niet helemaal uit. Doronko Wanko is misschien wel de grappigste game die ik in tijden heb gespeeld. Je speelt als een hondje dat vrij kan bewegen door zijn nieuwe huis. Denken die mensen nou dat je het schoon gaat houden? Dat gaan we dus mooi niet doen. Je beweegt jezelf als een levende modderkwast door het huis, en maakt alles wat je maar tegenkomt vies. Je maakt niet maar een grote bende, maar speelt ook met alles wat maar los en vast zit. Hoe meer je vernietigt, hoe hoger het voor de baasjes in de kosten loopt.
Het uiteindelijke doel van Doronko Wanko is alle geheime Hidden Pome-stempels te vinden. Deze ontgrendelen de laatste kamer van het huis, waarmee je dit spel tot een ”goed einde” brengt. Recentelijk hebben ze op de pc meer cadeaus en honden toegevoegd om het spel nog leuker te maken. De vraag is hiermee of ze meer gaan toevoegen zodra de game ook op de Nintendo Switch is geland. Een vreemde game, maar niet verkeerd. Ja, laten we het daar op houden.
Phantom Breaker Battle Grounds Ultimate
Een nieuwe versie van Phantom Breaker Battle Grounds komt naar moderne systemen. Hoewel het origineel uiteindelijk op de Nintendo Switch is verschenen, bleek het een versie met gebreken. Zo was er geen online modus beschikbaar waardoor de beat’em up niet met vrienden gespeeld kon worden. 7.5 jaar later komt er een ultieme versie met nieuwe personages, verbeterde gameplay-systemen en een upgrade naar Unreal Engine 5. Het verschil met het origineel is duidelijk. De personages lopen vlugger over het speeloppervlak en speciale aanvallen hebben splinternieuwe animaties. Daarnaast zijn er meer personages dan ooit tevoren, gezien je nu ook met de vijanden uit het origineel kunt spelen.
Phantom Breaker Battle Grounds Ultimate heeft een compleet nieuwe multiplayer suite. In lokale modus ligt de focus op co-op, waarmee je samen met een team door het verhaal gaat. Wil je liever knokken? Dan is het mogelijk met maximaal acht mensen zowel lokaal als online, wat nieuw is in de serie. Met een splinternieuwe soundtrack en verbeterde cutscenes heeft de presentatie ook een heuse metamorfose ondergaan. De beat’em up-actie is nog steeds bizar en over de top, dus gelukkig hebben ze daar niet aan gesleuteld. De game komt begin volgend jaar naar de Nintendo Switch.
Critter Cafe
De schattigste game die ik tijdens Gamescom heb gespeeld is zonder enige twijfel Critter Cafe. In het spel maak je een eigen café waar je alles naar eigen inzicht kan inrichten. Je helpt met de wensen van bezoekers, speelt kleine minigames en houdt de klandizie tevreden. Dit doe je natuurlijk niet alleen, want magische wezentjes helpen je een handje om de bezoekers wat vrolijker te maken. Deze magische creaturen red je uit andere werelden die openen rondom het dorp. Zonder slag of stoot gaat dat niet, want de diertjes weten de weg naar buiten niet zelf. In de andere wereld zul je puzzels op moeten lossen. Een goed voorbeeld is hoe je blokken op een juiste locatie neerzet zodat je bruggen kunt vormen. Ze zijn niet heel moeilijk, maar leuk genoeg zodat ze de gameplay voldoende opbreken.
Door de beestjes te redden, krijg je toegang tot magisch gereedschap waarmee je de wereld om je heen kunt helpen. Daarnaast bouw je een band op met creaturen door hun leefomgeving van het nodige genot te voorzien. Jullie helpen elkaar door meer van elkaar te houden, te ondersteunen en de mensen van het dorp uiteindelijk van een betere service te voorzien. Het plezier dat in Critter Cafe zit is voelbaar en het is duidelijk dat de ontwikkelaars heel creatief bezig zijn geweest. Het helpt dat de personages en diertjes er super aandoenlijk uitzien. Genoeg om naar uit te kijken dus!
Ruff and the Riverside
De vermakelijkste verrassing was zonder enige twijfel Ruff and the Riverside. Hoewel ik licht bekend was met deze indie 3D platformer, was dit de eerste keer dat ik hem goed heb kunnen ontdekken. Wat indruk maakt is de stijl. De personages zijn met een 2D stijltje getekend, maar ze lopen rond in een 3D wereld. Dat klinkt misschien vervelend, maar in werkelijkheid past zo ongelofelijk goed bij elkaar. De knollige omgevingen laten elementen veel meer tot de verbeelding spreken met een stijltje dat echt op zichzelf staat. Het helpt dat het open avontuur is, dus je kunt gaan en staan waar je maar wilt. Volg het verhaal, doe wat side quests of ontdek de Riverside naar eigen inzicht. Het is waar je maar zin aan hebt.
Dan is er de gameplay. Oh mijn hemel, de gameplay. Ruff loopt uitstekend door de wereld met een besturing die als een droom aanvoelt. Hij kan klauteren, vechten, springen en zelfs skateboarden op een strobaal. De hoofdmechaniek van Riverside is de SWAP. Hiermee kan Ruff de gehele game wereld op zijn kop zetten. Wil je liever ijs dan lava? Gebruik de SWAP en zorg ervoor dat je veilig kunt oversteken. Kun je een bepaald gebied niet betreden tijdens de dag? Verander de zon naar de maan en ga aan de slag. Het klinkt zo simpel en ja, dat is het ook. Soms moet je hier en daar op een bepaalde plek staan, maar uiteindelijk gaat het erom dat je het simpelweg probeert. De puzzels kunnen alleen opgelost worden als je buiten de lijntjes denkt en probeert zelf een weg naar boven te vinden. Alle mogelijkheden en vindingrijkheden van Ruff and the Riverside hebben we bij lange na nog niet gezien. Dat maakt het wachten erop een heel stuk pittiger.
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen!