PC-demo Super Mario Bros. 3 nu te vinden in museum

  • Nieuws

  • 20 jul 21 om 21:02

  • Erik

  • 0

Onder de noemer super bijzonder: een PC-versie van Super Mario Bros. 3, ooit ontworpen door de voorloper van id Software, is beland in een museum in de Verenigde Staten.

PC-versie van Super Mario Bros. 3? Jep! John Romero, John Carmack en andere leden van Ideas from the Deep (voorloper Id Software) maakten ooit een speelbare demo van deze game als pitch naar Nintendo. The Big N wees de pitch af, en de demo verdween in de krochten van de videospelgeschiedenis. Een aantal jaar terug bracht John Romero echter een video uit van de game (zie hieronder).

Het Amerikaanse Strong National Museum of Play zegt dat met het verwerven van de demo, “historische nieuwsgierigheid gewaarborgd blijft en beschikbaar is voor onderzoekers in de verre toekomst”. Het spel wordt dus niet speelbaar voor het grote publiek, maar is wel aanvraagbaar voor researchdoeleinden.

Andrew Borman, Digital Games Curator bij het museum, zegt tegen Ars Technica dat het spel gedoneerd is door een spelontwikkelaar. “Deze werkte echter niet aan de oorspronkelijke pitch, maar ontving het tijdens het werk”, vertelt Borman. De game stond natuurlijk op zo’n goede oude floppydisk!

John Romero’s demo van Super Mario Bros. 3 voor MS-DOS

Bijzonder stukje gamegeschiedenis

De demo is een bijzonder stukje in de geschiedenis van videogames, en voor de video van John Romero – waren er nooit eerder beelden van bekend gemaakt. Vooral John Carmack’s programmeertechniek achter de pitch is indrukwekkend: de levels scrollen heel vloeiend met Mario mee, iets waar pc-spellen uit die tijd veel moeite mee hadden. Dit is nog indrukwekkender, als je je bedenkt dat de pc-versie van Super Mario Bros. 3 in amper een week is gemaakt.

Borman meldt dan ook dat de demo verre van af is. “Het is echter een vroege demo, en het mist veel features en puntjes op de i die het wel had gehad als de ontwikkelaars samen zouden werken met Nintendo voor een volledige retailrelease.” Het bevat vier levels uit de eerste wereld van Super Mario Bros. 3, 1-1 tot 1-4. Medelijden met Romero, Carmack en zijn vrienden hoef je niet te hebben trouwens; de ontwikkelde techniek gebruikten ze voor hun doorbraak bij het grote publiek, Commander Keen (wie kent ‘m nog?). Later zouden ze ook Wolfenstein 3D en Doom maken.

Super Mario Bros. 3 verscheen oorspronkelijk op 29 augustus 1991 voor het Nintendo Entertainment System in Europa. Er is een remake verschenen op de Super Nintendo in Super Mario All-Stars en op de Game Boy Advance. Ook is het te spelen met een lidmaatschap op Nintendo Switch Online.

Bron:

Like dit bericht:

Recente artikelen

Van pluizig tot fier: het avontuur van ‘Little Kitty, Big City’

0

Review Van pluizig tot fier: het avontuur van ‘Little Kitty, Big City’

16-05-2024

0

Karina

Doki Doki Literature Club Plus in twee weken 500.000 keer verkocht

2

Nieuws Doki Doki Literature Club Plus in twee weken 500.000 keer verkocht

20-07-2021

0

Erik

Pokémon Unite nu alvast te pre-loaden op Nintendo Switch

3

Nieuws Pokémon Unite nu alvast te pre-loaden op Nintendo Switch

20-07-2021

0

Erik

Reageer als eerste!