Nintendo wint rechtszaak tegen ROMuniverse, die alle content moet vernietigen

  • Nieuws

  • 16 aug 21 om 12:50

  • Kitty

  • 13

Nintendo en ROMuniverse stonden al eerder tegenover elkaar in de rechtbank, en uiteindelijk trekt ROMuniverse aan het kortste eind.

ROMuniverse bood naast allerlei andere gekopieerde media spellen van Nintendo aan. Sitebeheerder Matthew Storman verdedigde zichzelf in de vorige rechtszaak onsuccesvol, en kreeg een boete van 2,1 miljoen dollar om te betalen aan Nintendo. De rechter oordeelde dat Storman 35.000 dollar wettelijke schadevergoeding moest betalen voor elk van de 49 auteursrechtelijk beschermde Nintendo-werken die op de site werden gehost – in plaats van de 90.000 dollar die Nintendo had gevraagd – samen met 400.000 dollar handelsmerkschade, voor een totaal van 2.115.000 dollar. Dit zou hij betalen in termijnen van vijftig euro per maand. De betalingen deed hij echter niet, en hij dreigde om door te gaan met de distributie van videogames, al dan niet ook die van Nintendo. Dat was voor hen reden genoeg om terug te gaan naar de rechtbank en te eisen dat Storman de hele website nooit meer zou mogen openen.

Het permanent rechterlijk bevel is nu uitgevaardigd: het is voor Storman nu definitief verboden om ooit een ongeoorloofde kopie van een auteursrechtelijk beschermd werk van Nintendo te kopiëren, te verspreiden, te verkopen of zelfs maar af te spelen. Ook moet hij “alle ongeoorloofde Nintendo-spellen of andere ongeoorloofde kopieën van intellectuele eigendom van Nintendo, met inbegrip van films, boeken en muziek, voor 17 augustus permanent vernietigen”. Storman moet voor 20 augustus een verklaring indienen dat hij ermee heeft ingestemd zich aan deze voorwaarden te houden, anders zal hij worden veroordeeld tot meineed, wat in Californië kan leiden tot aanzienlijke gerechtelijke boetes of zelfs tot vier jaar gevangenisstraf.

Bron:

Like dit bericht:

Recente artikelen

Little Kitty, Big City – Een avontuur van pluizig tot fier

0

Review Little Kitty, Big City - Een avontuur van pluizig tot fier

16-05-2024

2

Karina

Verse countdown trailer voor No More Heroes 3

1

Media Verse countdown trailer voor No More Heroes 3

16-08-2021

1

Jeroen

Nieuwe beelden van datingavontuur Fire Tonight

0

Media Nieuwe beelden van datingavontuur Fire Tonight

15-08-2021

0

Jeroen

Discussieer met ons mee! 13

Yosher

16 aug 21 om 17:13

#1171‍

5950 XP | 1102 comments

Ik kan het niet helpen om me bij dit soort artikelen af te vragen hoe Nintendo het voor zich ziet om hun rijke geschiedenis aan games te preserveren. Ze kunnen wel leuk en aardig al die ROM sites af gaan slachten maar ze moeten zelf toch ook eens ervoor zorgen dat hun oudere games beschikbaar blijven?

rob1N

16 aug 21 om 17:25

#1172‍

5441 XP | 1048 comments

Waarom denk je dat ze port na port uitbrengen? XD

Jokes aside, het staat natuurlijk wel verkoop van nieuwe games in de weg. Als mensen een keuze maken en gaan voor een gratis game van Romuniverse ipv een nieuwe game van Nintendo, snap ik dat dit nogal unfair is. Hoe je het ook wend of keert, het is natuurlijk gewoon fout en strafbaar om auteursrechtelijk beschermde games te kopieëren en te verspreiden.

Over het beschikbaar houden van oude games, dit doen ze naar mijn mening al aardig door die retro games gratis te geven aan members van Switch Online. En sommige dingen horen gewoon bij het verleden. Ze moeten op een gegeven moment toch ook een keer afscheid gaan nemen van oude DS games of N64 games. 

Eerlijk is eerlijk, ik heb ook een Dolphin Emulator met enkele games en ik speel ook Pokemmo (welke weer een geval apart is maar dat terzijde...). Ik snap gewoon dat Nintendo een hoop geld misloopt vanwege die illegale rom hosting sites. En dan vind ik niet dat Nintendo hier zelf de oorzaak van is omdat het niet alle games uit hun bibliotheek opnieuw en opnieuw uit blijft geven... Dan kunnen ze net zo goed stoppen met nieuwe games maken toch, als iedereen oude games gratis gaat zitten downloaden?

Yosher

16 aug 21 om 17:53

#1174‍

5950 XP | 1102 comments

Natuurlijk, dat soort praktijken blijven illegaal en dat soort dingen spreek ik ook echt niet goed. Als een game via een officieel kanaal beschikbaar is, moet je het ook zeker via dat kanaal binnenhalen. Zelf speel ik maar zeer zelden ROMs, en als ik ROMs speel is het meestal alleen om een beetje aan te kloten met games die ik al lang en breed heb uitgespeeld, gewoon voor de fun met cheat codes, hacks en weet ik wat.

 

Maar ik vind ook dat Nintendo bar weinig doet om hun geschiedenis fatsoenlijk beschikbaar te stellen. Ja, NES en SNES zijn beschikbaar, maar de games van deze consoles komen ook maar druppelend binnen. En verder hebben we ook niks beschikbaar, op die paar games na die Nintendo besluit te remasteren of remaken of (vooral betreffende Wii U games) porten. 'Afscheid nemen' van oude games hoeft gewoon niet. Men hoeft ook niet afscheid te nemen van Queen muziek, of de Bassie en Adriaan series, omdat deze inmiddels super oud zijn. Ik noem maar iets. Deze dingen zijn nog altijd beschikbaar en zullen dat waarschijnlijk ook altijd zijn, op één of andere manier.

 

Het is, naar mijn mening, Nintendo's taak om hier ook een deel van uit te maken met hun geschiedenis aan games. Ik snap dat ze niet alle games kunnen overzetten, maar de belangrijkste games moeten ze zeker fatsoenlijk beschikbaar stellen als je het mij vraagt. En omdat ze dat maar niet doen, maakt dat hun jacht op al die ROM sites toch wel frustrerend, omdat ze zelf maar geen goed alternatief bieden voor een groot deel van hun eigen catalogus. 

Fl@ppy

16 aug 21 om 20:01

#1175‍

2831 XP | 548 comments

Ik was ook tegen vroeger. Maar door zeldzaamheid, absurde prijzen en regiolocks heb ik toch een aantal pareltjes gespeeld via roms. En heb er absoluut geen spijt van na alle games die ik wel netjes heb gekocht. Het wordt toch eens tijd dat Nintendo net als Xbox alles backwardscompatible gaat maken. 

Zool

16 aug 21 om 21:27

#1176‍

1976 XP | 371 comments

In plaats van rechtzaken zouden ze ook kunnen opteren om de games gewoon aan te bieden.... 

Verdient Nintendo aan die oude N64 carts die nu voor 300 euro plus gaan op marktplaats? Hint: nee.

Als ze ze nou gewoon zelf aanbieden zouden dit soort zaken minder nodig zijn. Voor nu vind ik ze niet zo lief dat ze de website aanpakken terwijl ze zelf geen alternatieven bieden. Ik... ik speel met liefde N64 games op de RG351M.

reporterdavid

17 aug 21 om 05:30

#1177‍

1196 XP | 238 comments

  1. Nintendo is niet verplicht om hun oude spellen opnieuw aan te bieden. Ik snap dat vele dit willen. Overigens wel bijzonder om te zien dat de website 50 euro per maand moet betalen aan Nintendo. 600 euro per jaar keer 60 jaar is 36.000. Die miljoen haal je hier niet mee. Laat staan 2 miljoen.
Zool

17 aug 21 om 12:49

#1181‍

1976 XP | 371 comments

Nintendo is inderdaad niks verplicht, maar dan moet het ook niet zeuren als anderen die gaten wel invullen. 

 

Yosher

17 aug 21 om 15:44

#1184‍

5950 XP | 1102 comments

Ben ik het helemaal mee eens, maar helaas trekken wij als fans dan toch vaak aan het kortste eind gezien de legale kwesties. 

Rik

17 aug 21 om 17:07

#1186‍

4731 XP | 671 comments

De morele vragen over zijn acties even daargelaten, het is opvallend dat de persoon in kwestie bij niet naleving van het gerechtelijk bevel voor meineed vervolgd kan worden. Meineed is liegen onder ede, het niet doen wat een rechtbank je opdraagt is geen in principe niet liegen maar minachting van het hof. 

Oh well, Nintendo heeft hem in ieder geval klem zitten. 

Golden

18 aug 21 om 02:44

#1189‍

165 XP | 31 comments

Dat is de zoveelste alweer....gelukkig blijven ze telkens terugkomen. Zelfs op hun best was Nintendo's oude-game aanbod nooit 100%.Vind het wel knap dat hij na een bedreiging van Nintendo en een boete van 2.1 miljoen nog steeds terugvecht.

ThanosReXXX

18 aug 21 om 13:11

#1194‍

105 XP | 19 comments

Grappigste van het hele verhaal is dat ik nog nooit van ROM Universe had gehoord, dus blijkbaar was het niet zo'n grote of populaire site. Alle sites waar ik mijn ROMs voor verschillende systemen vandaan heb gehaald, zijn nog steeds online, vele ervan inclusief Nintendo ROMs, dus dit lijkt een geweldige overwinning voor Nintendo, maar in feite is het een druppel op een gloeiende plaat, dus het stelt eigenlijk geen moer voor.

 

Overigens zou Nintendo zich ook eens af kunnen vragen of ze zelf niet eens iets meer moeten doen om die ROMs/games beschikbaar te maken, want het feit dat veel van dit soort sites nog bestaan, houdt in dat er vraag naar is. Veel downloaders zijn natuurlijk gewoon luie aso's die altijd alles gratis willen hebben, maar er zitten ook mensen tussen die op zoek zijn naar zeldzame games die nooit zijn uitgekomen in bepaalde regio's, of games die nu zò duur zijn, dat het voor de meeste mensen gewoon niet te betalen is.

 

Daarnaast bieden veel van die sites bij de ROMs uit andere regio's ook vaak patches aan, om bijv. Japanse games te vertalen naar Engels of andere talen, dus op die manier krijgen ook Westerse gamers weer toegang tot games die ze tot dan toe nog nooit hebben kunnen spelen.

 

Als laatste en wellicht meest belangrijke punt wil ik nog even aanhalen hoe slecht het aanbod van Nintendo's oude games op de Switch is: 4 of 5 games, eens in de zoveel tijd, enkel voor de NES en de SNES, en daarnaast ook alleen maar online, dus te huur en niet te koop, in tegenstelling tot de superieure Virtual Console op de Wii en de Wii U, waar tenminste ook nog N64 titels op beschikbaar waren. En die games kon je dus gewoon kopen en houden, of je nu online was of niet.

 

En als je al een NES en/of SNES Mini hebt, zoals ik, dan stelt het online aanbod al helemààl niets voor, want daarop kan je ook al elke ROM zetten die je maar wil, dus is de online retro game service op de Switch nagenoeg van geen enkele toegevoegde waarde. En al helemaal als je kijkt naar wat de concurrentie doet, die nagenoeg hun hele catalogus aanbieden, tot aan games van de vorige generatie aan toe.

 

In het tempo dat Nintendo aanhoudt, mogen we wellicht ergens in 2032 Wii titels verwachten. Of misschien is dat zelfs nog een te positieve schatting...

Yosher

18 aug 21 om 13:45

#1195‍

5950 XP | 1102 comments

Dat laatste stel je jezelf echt te positief in ben ik bang! Zal mij verbazen als ze op dat punt GameCube games aanbieden, gezien ze nu alleen maar achterruit zijn gegaan en niet eens N64 games aanbieden. 

 

Voor de rest wat je zegt... amen. 👏

ThanosReXXX

18 aug 21 om 14:55

#1197‍

105 XP | 19 comments

Daarom heb ik dat laatste regeltje ook toegevoegd. Weliswaar met een knipoog, maar eigenlijk zou het met een traan moeten zijn, want de conclusie dat dit wellicht niet eens zo ver van de realiteit af ligt, is eigenlijk te triest voor woorden...