Nintendo vreest comeback voor RomUniverse en wil permanent verbod op de site

  • Nieuws

  • 1 jul 21 om 09:52

  • Kitty

  • 5

Nintendo heeft vorige maand een kort geding gewonnen tegen de eigenaar van piratensite RomUniverse, die ze twee jaar geleden voor de rechter daagden. Die moeten aan Nintendo 2,1 miljoen dollar betalen. De rechter wilde de pagina echter niet permanent sluiten, omdat de site al was gesloten. Nintendo wil nu dat de rechter die beslissing heroverweegt, omdat RomUniverse mogelijk toch een doorstart gaat maken.

RomUniverse biedt gekopieerde boeken, films en spellen aan, waaronder dus spellen van Nintendo. Volgens Nintendo had de site ook premiumfuncties waar extra kosten aan verbonden waren. Matthew Storman, beheerder van RomUniverse, stelde dat hij geen enkele wet overtrad. Hij had geen advocaat in de arm genomen en heeft de rechtbank gevraagd om de zaak te seponeren. Dat is dus niet gebeurd, en Romuniverse kreeg de rekening voor de schending van auteursrechten.

De site van RomUniverse bleeft aanvankelijk online, maar Storman stemde er uiteindelijk mee in om hem te sluiten. De rechter legde geen permanent verbod op, omdat Nintendo niet kon aantonen dat ze onherstelbare schade leden door de bezigheden van RomUniverse. Bovendien had Storman de site zelf al stilgelegd. Nintendo heeft nu echter een motie tot heroverweging ingediend omdat er “onder de onlangs geïmplementeerde Trademark Modernization Act, een ‘verplicht’ vermoeden van onherstelbare schade bestaat voor overtreders van handelsmerken”. Ook heeft Matthew Storman in een telefonisch gesprek met de advocaat van Nintendo ‘niet uitgesloten’ dat er een comeback zou komen voor RomUniverse, al zou hij dan wel geen Nintendo-titels meer aanbieden. Die belofte is voor Nintendo niet genoeg, waardoor ze opnieuw naar de rechter zijn gestapt (vertaald):

Het dreigement van de gedaagde om door te gaan met RomUniverse voor de distributie van ROM’s voor videogames, met gebruikmaking van dezelfde website die hij de afgelopen jaren heeft gebruikt om op grote schaal inbreuk te maken op het auteursrecht en het handelsmerkrecht van Nintendo, maakt het noodzakelijk om een gerechtelijk bevel uit te vaardigen.

Matthew Storman had ook sancties opgelegd gekregen om een maandelijkse betaling van 50 dollar te doen, maar dat heeft hij tot nu toe niet gedaan. Ook dat stemde Nintendo niet gunstig (vertaald):

Dit verzuim om zelfs de bescheiden betaling van 50 dollar per maand te doen, een bedrag dat hij heeft voorgesteld en waarmee hij heeft ingestemd, toont aan dat Nintendo geen adequate rechtsmiddelen heeft voor de vroegere of toekomstige inbreuk door gedaagde en onderstreept de noodzaak van een permanent rechterlijk bevel.

Aan de andere kant van het verhaal heeft Storman óók een motie tot heroverweging ingediend: hij wil de schadevergoeding van 2,1 miljoen niet betalen. Volgens hem heeft Nintendo geen daadwerkelijke schade geleden, en hij vraagt zich af of de auteursrechten voor de spellen wel op tijd zijn geregistreerd. Zijn website is wel nog steeds offline. Wordt vervolgd dus!

Like dit bericht:

Recente artikelen

Wat speel je dit weekend? [18 mei] 

1

Special Wat speel je dit weekend? [18 mei] 

18-05-2024

2

Erik

Capcom deelt video ‘Monster Hunter Rise – Making of the Soundtrack’

3

Media Capcom deelt video 'Monster Hunter Rise – Making of the Soundtrack'

01-07-2021

0

Kitty

Piczle Puzzle & Watch Collection brengt retro-ervaring naar de Nintendo Switch eShop

2

Nieuws Piczle Puzzle & Watch Collection brengt retro-ervaring naar de Nintendo Switch eShop

01-07-2021

2

Kitty

Discussieer met ons mee! 5

rob1N

1 jul 21 om 10:57

#102‍

5441 XP | 1048 comments

ik snap de angst wel, maar de reden dat dit soort sites populair zijn, is wel duidelijk. Ten eerste natuurlijk omdat je gratis games speelt, maar daarnaast gaat het (voor mij althans) om de games die niet meer te koop zijn en dus met geen mogelijkheid meer te spelen zijn. Zo speel ik soms nog wel eens SSX3 Snowboarding (met HD texture pack) via de Dolphin op m'n Macbook, en dan via een hdmi kabel naar mijn televisie en dan speel ik het met een Switch pro Controller haha... 

 

Kijk, de Virtual Console is natuurlijk een geschenk maar biedt lang niet alle games die je wilt spelen, zeker nu er enkel NES en SNES beschikbaar is. De N64 zou nu toch makkelijk moeten kunnen als Virtual Console? Als Nintendo slim is, gooien ze die titels er binnenkort ook op, dat voorkomt ook weer een hoop mensen die roms gaan downloaden.

Ferdi

1 jul 21 om 11:30

#111‍

116 XP | 22 comments

Legaal alternatief is gewenst. Maar ik wil graag snes dragonball z super saiyan densetsu spelen zonder een vliegticket naar japan te boeken en en daar kringloopwinkel af te struinen.

Fl@ppy

1 jul 21 om 13:16

#125‍

2831 XP | 548 comments

Geef toe dat ook ik lange tijd spellen speelde die moeilijk verkrijgbaar, duur of niet meer te krijgen zijn via rom heb gespeeld. In het begin heb ik mij er schuldig om gevoelt, maar toen in eens optelde hoeveel geld ik al aan games had uitgegeven verdween dat gevoel.

Yosher

1 jul 21 om 18:27

#161‍

5950 XP | 1102 comments

Ja, ze moeten inderdaad gewoon eens een fatsoenlijk alternatief geven in plaats van al deze websites maar offline te gooien met rechtszaken. Ik heb er inmiddels ook geen moeite meer mee om naar roms te grijpen omdat Nintendo gewoon eigenwijs weigert om fatsoenlijke alternatieven te bieden voor veel van hun oudere content.

Ribbelchips

1 jul 21 om 19:06

#164‍

918 XP | 177 comments

Jammer dat Nintendo zo knetter conservatief is op dit gebied. Op de PS5 kun je PS1 en 2 games digitaal kopen en spelen. Op de Xbox series X kun je niet alleen Xbox en Xbox 360 games spelen, ze worden ook nog eens verbeterd... 

Nintendo 64 en GameCube games op de Switch? Helaas Pindakaas. Je moet het doen met een handjevol NES en SNES roms en een paar keer per jaar komen er drie of vier games bij..