Nintendo neemt actie tegen artbook-leaker Tears of the Kingdom

Nintendo is begonnen met het ondernemen van actie tegen de lekkers van het artbook van The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom.

Een tijdje geleden kwam er een gigantisch lek naar boven over The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom. Dit lek onthulde in feite alles uit het artbook van het spel. Nintendo was natuurlijk niet tevreden met de situatie en is nu op zoek naar de originele leaker. TorrentFreak meldt dat het bedrijf “zich heeft gericht op een bepaalde Discord-gebruiker en nu zijn identiteit probeert te achterhalen”.

De reactie van Nintendo lijkt te zijn begonnen op 21 februari, slechts enkele dagen nadat de lek zich voordeed. Er is een DMCA-melding verzonden naar Discord, met name naar de officiele Discord server van Tears of the Kingdom. Zes URL’s werden aangekaart met afbeeldingen van “Nintendo’s auteursrechtelijk beschermde en niet-gepubliceerde artbook voor The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom.” Deze afbeeldingen zouden in strijd zijn geweest met de rechten van Nintendo. Discord reageerde acht minuten later en verwijderde de inhoud onmiddellijk. 

Tears of the Kingdom cover art

Nintendo vroeg ongeveer tien uur na het eerste verwijderingsbericht om een ​​”onmiddellijke beoordeling en verwijdering” van het Discord-kanaal, aangezien leden nog steeds delen van het artbook onder elkaar verspreidden via directe berichten en links. Het bedrijf zei ook (vertaald):

“Bovendien hebben sommige leden de rol van ‘The PDF Pirate’ gekregen, waardoor ze worden geïdentificeerd als de bron van PDF-bestanden van de inbreukmakende artbook-afbeeldingen, wat hun activiteit op de server benadrukt.”

Na nog eens 18 uur later stuurde Discord “een waarschuwing naar de server voor de gerapporteerde activiteit”. Een ander ding dat Nintendo niet leuk vond, was het gebruik van “officieel” in de Discord-naam. Dit komt omdat de “server niet gecontroleerd of geautoriseerd is door Nintendo”. Discord adviseerde het bedrijf echter om een ​​handelsmerkklacht in te dienen als het “bezorgd was over mogelijke verwarring bij de consument”.

Het is niet verrassend dat Nintendo of America later een DMCA-dagvaarding heeft ingediend bij een districtsrechtbank in Californië. Het bedrijf zou ook een Discord-kanaal en een specifieke gebruiker ter sprake hebben gebracht (vertaald): 

“[Nintendo of America] verzoekt om de bijgevoegde voorgestelde dagvaarding ingediend door Discord Inc….zou opdracht geven tot openbaarmaking van de identiteit, inclusief namen, adressen, telefoonnummers en e-mailadressen, van gebruiker Julien#2743 die verantwoordelijk is voor het plaatsen van inbreukmakende inhoud die verscheen op het volgende Zelda Discord-kanaal: Tears of the Kingdom …[. ..]”.

Het is op dit moment nog onduidelijk hoe het lek tot stand is gekomen en wie er eigenlijk begonnen is met het online zetten van foto’s, maar het was om meerdere redenen een verrassing. Ten eerste gebeurde de lek enkele maanden voor de officiële release van het spel. Ook zien we niet vaak lekken van deze omvang over Nintendo-producten.

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom wordt uitgebracht op 12 mei 2023. 

Wat vind jij van het hardhandig optreden van Nintendo tegen de lekkers van het artbook van The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom? Laat het ons weten in de comments!

Bron: TorrentFreak

Like dit bericht:

Over Thijmen

Hoi hoi, ik ben Thijmen uit Zeeland en ben 18 jaar, de jongste van het stel dus (; Van jongs af aan ben ik al een grote Nintendo fan geweest. Ik ben opgegroeid met de Nintendo DS, de Wii en de Wii U, waar ik veel mooie herinneringen aan heb overgehouden. Verder ben ik een groot Mario en Zelda fan, maar speel ik ook games van andere franchises zoals Splatoon, Bayonetta of Astral Chain. Natuurlijk kijk ik altijd uit naar wat Nintendo nog voor de toekomst in petto heeft!

Lees meer over Thijmen

Recente artikelen

Hoofdafbeelding bij Nintendo verandert releasedag van haar games

0

Media Luigi ontwaakt met nieuwe trailer Luigi's Mansion 2 HD

05-05-2024

1

Kitty

Super Mario-film breekt records in Nederland

3

Nieuws Super Mario-film breekt records in Nederland

11-04-2023

3

Thijmen

mario kijkt bedenkelijk

4

Poll N1-UP-poll: wat vond je van The Super Mario Bros. Movie?

10-04-2023

2

Kitty

Discussieer met ons mee! 1

Paul

11 apr 23 om 21:11

#9517‍

3804 XP | 659 comments

Als Discord onmiddelijk de inhoud heeft verwijderd dan moet Nintendo zich toch echt melden bij het platform waar de leak gehost wordt (+ mirrors). Zolang de links zelf blijven bestaan (ik heb een Google Drive link gezien) kun je het overal wel delen.

Een aparte rol toewijzen aan leden die mirrors gemaakt hebben in PDF-vorm is natuurlijk wel een hele domme zet geweest van de ToTK Discord crew. Zo kan Nintendo vrij eenvoudig claims indienen bij Discord om specifieke leden na te trekken op het auteursrechtelijk beschermde materiaal.

De Discord server zal zich netjes moeten gaan gedragen om niet genuked te worden door Discord vanwege ToS-brekend gedrag. Ik ben benieuwd hoe dit zich gaat ontrafelen.